Tjingeling!
Här kommer den Italienska peppriga grytan!
Första gången jag provade det här receptet trodde jag att jag skulle bli tvungen att beställa några pizzor till middagen. Det här är nog ett av de konstigaste recepten jag stött på. Det hela slutade bra och receptet blev ett av mina favorit recept.
OBS! tycker man inte om stark mat bör man undvika detta recept.
Receptet kommer från Toscana och sägs härstamma från 1300-talet då Domkyrkan i Florens byggdes. Det finns även en variant av detta recept som tillagas i ugnen, peposo alla fornacina som kommer från Impruneta strax utanför Florens.
Ingredienser till 4 pers.
- 1 kg grytbitar av högrev eller annat benfritt kött (i Italien använder man klavmuskel)
- 3 vitlökar (hela vitlökar ej klyftor)
- 4 dl rött vin
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk nymald svartpeppar (...ja det står 1 matsked)
- salt
- Skala alla vitlöksklyftor, dela dem på längden och ta bort grodden i mitten (det är grodden som gör vitlöken lite svårsmält).
- Lägg köttbitarna tillsammans med vitlöken i en tjockbottnad gryta, täck med vatten och låt koka på svag/medelhög värme under lock i ca 2 timmar.
- Efter två timmar tillsätter man svartpeppar, tomatpuré, vin och salt. Fortsätt koka i ytterligare ca 1,5-2 timmar (tillsätt lite varmt vatten om det skulle bli för torrt). Grytan är färdigkokt då såsen fått en krämig konsistens och köttet faller sönder när man sticker en gaffel i det. Servera med potatis, polenta eller på rostat bröd.
Kommentarer
Trackback